دوشنبه ۱۶ شهریور ۱۴۰۵ - ۲۳:۳۱
شهید باهنر معمار نوین طراحی نظام تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران بود

حوزه/ کاظمی با بیان اینکه شهید باهنر واقعاً معمار نوین طراحی نظام تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران بود و این کار را همراه با شهید رجایی انجام داد، گفت: هنوز هم که بیش از ۴۶ سال از آن زمان می‌گذرد، ما همچنان دنبال همان آرمان‌ها هستیم.

به گزارش خبرگزاری حوزه، علیرضا کاظمی وزیر آموزش و پرورش، امروز ۱۶ شهریور ماه در دومین همایش جایزه ملی شهید دکتر محمدجواد باهنر که در سالن جلسات بنیاد رفاه برگزار شد، اظهار کرد: شهادت باهنر و رجایی، این دو شهید دولتمرد و معلم، به اندازه‌ای جان‌سوز و جان‌گداز بود که شهریور همواره با نام و یاد این دو شهید درآمیخته است.

وی همچنین یاد شهدای ۱۷ شهریور را گرامی داشت و گفت: همه این شهدا را گرامی می‌داریم؛ به‌ویژه معمار کبیر انقلاب و سیدالشهدای انقلاب، همچنین شهدای مدرسه، شجره طیبه، میلاد دانش‌آموزان و معلمان مظلوم و معصوم و بی‌گناه.

وزیر آموزش و پرورش گفت: طبیعتاً مهم‌ترین هدفی که در این جلسات دنبال می‌کنیم، بزرگداشت یاد و نام شهدای بزرگی است که الگو و اسوه جامعه هستند؛ شهید رجایی و شهید باهنر که به قول فرمایش امام، ۲۰ سال با هم بودند و با هم رفتند. با وجودی که مدت مدیریت و خدمت این دو شهید بسیار کوتاه بود، اما عرض مدیریت و عمق مدیریتی آنان آن‌قدر اثرگذار و اثربخش بود و تمام کسانی که تاکنون در جامعه خدمت کرده‌اند، همواره این دو مدیر و این دو معلم را به عنوان اسوه و الگوی یک دولت تراز معرفی می‌کنند.

مهم ترین ویژگی های شهیدان باهنر و رجایی

به گفته کاظمی، ساده‌زیستی، اخلاص، تعهد، تقید به ارزش‌ها، دلسوزی، مردم‌داری و پایبندی به اصول و آرمان‌های انقلاب از ویژگی‌های این دو شهید بود. هنوز هم کسی نتوانسته است جایگزین این دو شهید عزیز شود.

وی گفت: رفتارهای منحصر به فرد این دو شهید باعث شد هر کسی که وارد این عرصه می‌شود و می‌خواهد بر مسند مسئولیت دولت قرار بگیرد، خود را با آنها مقایسه کند و آرزو و آرمانش این باشد که بتواند در مسیر آنان حرکت کند.

وزیر آموزش و پرورش افزود: چند جمله را برای ادای حق واقعی این دو شهید از رهبر شهیدمان نقل می‌کنم. هر دوی این عزیزان و بزرگواران برای همه ما تقریباً شناخته شده‌اند، اما بیان جملات رهبر شهید درباره آنها نیز خالی از لطف نیست و بسیار جالب و ارزشمند است.

وی ادامه داد: یکی از بهترین سنت‌هایی که در این کشور بعد از انقلاب گذاشته شد، توسط مرحوم شهید باهنر، که رحمت و رضوان خدا بر او باد، پایه‌گذاری شد و آن، همین معاونت پرورشی است.

نقش کم نظیر شهید باهنر در حوزه تعلیم و تربیت

وزیر آموزش و پرورش با اشاره به نقش شهید باهنر در حوزه تعلیم و تربیت اظهار کرد: شهید باهنر نقشی که در جانمایی تربیت دینی در کتاب‌های درسی، چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب، داشت، بسیار مهم بود.

وی افزود: شهید باهنر واقعاً معمار نوین طراحی نظام تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران بود و این کار را همراه با شهید رجایی انجام داد. هنوز هم که بیش از ۴۶ سال از آن زمان می‌گذرد، ما همچنان دنبال همان آرمان‌ها هستیم؛ چه در تربیت دینی و چه در جانمایی فعالیت‌های پرورشی و فرهنگی در نظام تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران.

کاظمی ادامه داد: شهید باهنر به عنوان شخصیتی که یکی از ویژگی‌های بارز او قلم و نویسندگی و توانمندی او در انتقال مفاهیم و باورهای دینی در کتاب‌های درسی بود، نقش بسیار مهمی داشت. او در برطرف کردن خلأهای تربیتی و متناسب‌سازی نظام تعلیم و تربیت قبل از انقلاب با نظام تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران و همچنین در نهادسازی و ساختارسازی‌های بسیار ارزشمند، نقش مهمی ایفا کرد.

وی تاکید کرد: این یک بُعد بسیار مهم است که ما هرگز نباید این دو شهید الگو و اسوه را فراموش کنیم. ویژگی‌های شخصیتی شهید باهنر و شهید رجایی برای ما الگو و اسوه است و می‌توانیم این ویژگی‌ها را به جامعه عرضه کنیم.

وزیر آموزش و پرورش گفت: هنوز وقتی به سبک زندگی و سیره زندگی شهید رجایی و شهید باهنر برمی‌گردیم و آن را نگاه می‌کنیم، لذت می‌بریم. حتی باورکردنی نیست که رئیس‌جمهور یک مملکت و نخست‌وزیر یک مملکت، تا این اندازه بی‌تظاهر، خالصانه، بی‌تکلف و بی‌تفاوت نسبت به قبل و بعد از مسئولیت‌هایی که در جامعه بر عهده گرفته بودند، رفتار و زندگی کرده باشند.

وزیر آموزش و پرورش تمرکز این جشنواره بر کتاب، کتاب‌خوانی و تألیف کتاب را یکی دیگر از ابعاد ارزشمند این جشنواره و جایزه ملی دانست و گفت: در شرایطی که به هر حال کتاب، کتاب‌خوانی، قلم و قلم‌زنی در مظلومیت کامل قرار گرفته است، به نظر من وظیفه داریم از این ظرفیت قدردانی کنیم و بیشترین استفاده را از این موقعیت ببریم.

تأکید بر تثبیت جایزه ملی شهید باهنر در تقویم آموزش‌وپرورش

بنا بر این گزارش، دومین دوره جایزه ملی شهید دکتر محمدجواد باهنر در بیانیه ای بر ضرورت تثبیت این رویداد فرهنگی در تقویم اجرایی وزارت آموزش‌وپرورش و تبدیل آن به سنتی پایدار برای پاسداشت معلمان مولف و پیشکسوت تأکید کرد.

در این بیانیه آمده است: هر جامعه‌ای بخشی از آینده خود را از آنچه از گذشته به یاد می‌سپارد می‌سازد و آموزش‌وپرورش بیش از هر نهاد دیگری به این حافظه زنده نیازمند است.
در ادامه این بیانیه با اشاره به برگزاری آیین فرهنگی به نام شهید دکتر محمدجواد باهنر، از معلمانی که تجربه خود را به اندیشه و اندیشه خود را به کتاب سپرده‌اند، تجلیل شده و آمده است: حاصل سال‌ها معلمی آنان نباید با پایان خدمتشان به پایان برسد.

در این بیانیه شهید باهنر نمونه‌ای روشن از پیوند معلمی، نویسندگی و مسئولیت اجتماعی معرفی شده و تأکید شده است: قلم معلم می‌تواند از کلاس درس فراتر رود و در ساختن فرهنگ و آینده یک ملت اثر بگذارد.

نویسندگان بیانیه با اشاره به سه محور حرمت معلمی، منزلت نویسندگی و توقیر پیشکسوتی، آوردند: پیشکسوتی حاصل اندوختن تجربه‌هایی است که شایسته است به آیندگان سپرده شود و هنگامی که این تجربه به کتاب تبدیل می‌شود، از سرمایه‌ای شخصی به سرمایه‌ای ملی بدل می‌گردد.

در ادامه تأکید شد: کتاب معلم ادامه کلاس اوست؛ کلاسی که زمان و مکان نمی‌شناسد و می‌تواند سال‌ها پس از او نیز ادامه داشته باشد. آموزش‌وپرورش تنها با انتقال دانش به نسل آینده ساخته نمی‌شود، بلکه حفظ تجربه و اندیشه نسل‌های پیشین نیز ضروری است.

چهار هدف جایزه شهید باهنر

محمدعلی سعیدی‌نژاد باهنر در دومین همایش جایزه ملی شهید دکتر محمدجواد با تشریح اهداف برگزاری این رویداد اظهار کرد: این همایش چهار هدف را دنبال می‌کند که نخستین هدف آن زنده نگه داشتن یاد شهید باهنر در جامعه است.

وی افزود: شهید باهنر در سال ۱۳۶۰ به درجه رفیع شهادت رسیدند و بیش از ۴۵ سال از شهادت ایشان گذشته است. نسل جدید ما ممکن است این اسطوره‌های کشور را فراموش کند، بنابراین یکی از اهداف ما این است که یاد و نام شهید باهنر را در جامعه زنده نگه داریم.

سعیدی‌نژاد ادامه داد: هدف دوم تجلیل از معلمان پیشکسوت مولف است. بارها در جلسات مختلف درباره این موضوع صحبت کرده‌ایم و همه نسبت به آن حساس هستیم که حتی یک لیوان آب اضافه مصرف نشود، اما در همین حال انسان‌های فرهیخته‌ای در جامعه در حال از دست رفتن هستند؛ افرادی که پس از ۳۰ سال خدمت در آموزش و پرورش، با وجود تجربیات ارزشمندی که کسب کرده‌اند، متأسفانه امکان استفاده مناسب از ظرفیت‌های آنان فراهم نمی‌شود.

رئیس هیات مدیره دومین همایش جایزه ملی شهید دکتر محمدجواد باهنر گفت: آموزش و پرورش و دولت در طول ۳۰ سال خدمت این افراد هزینه‌های زیادی برای آموزش و تربیت آنان صرف کرده‌اند، اما پس از پایان دوران خدمت، متأسفانه نمی‌توانند به شکل مناسب از وجود و تجربیات آنان استفاده کنند.

ضرورت توجه بیشتر به سند تحول بنیادین آموزش و پرورش

وی با اشاره به سند تحول بنیادین آموزش و پرورش اظهار کرد: با توجه به مباحث مطرح‌شده در سند تحول بنیادین درباره استفاده از تجربیات پیشکسوتان، این موضوع را مطرح کردیم که دولت به دلیل حجم بالای مسائل اجرایی و روزمره، فرصت کافی برای توجه به پیشکسوتان را ندارد.

سعیدی‌نژاد ادامه داد: مردان بزرگ از خود توقع دارند و مردان کوچک از دیگران. شما معلمان عزیز از افراد بزرگ هستید و باید خودمان به دولت کمک کنیم و ببینیم چه خدماتی را می‌توان از پیشکسوتان برای کمک به آموزش و پرورش و همچنین برای خود این عزیزان دریافت کرد.

وی افزود: این افراد ۳۰ سال تجربه کسب کرده‌اند و زمانی که مشغول به کار بودند، برنامه‌ها و ایده‌هایی داشتند و معتقد بودند مسائل اجرایی اجازه نمی‌دهد این برنامه‌ها را اجرا کنند، اما اکنون که از فضای اجرایی فاصله گرفته‌اند، می‌توانند آرزوها و ایده‌هایی را که در طول دوران خدمت خود داشتند، ان‌شاءالله به منصه ظهور برسانند.

وی ادامه داد: امروز دولت با توجه به گستردگی آموزش و پرورش و مسائل معیشتی معلمان، دیگر نمی‌تواند به اندازه کافی به مسائل نرم‌افزاری این حوزه بپردازد؛ هرچند دغدغه این موضوع را دارد، اما در شرایط فعلی، توسعه مدارس نیز در دستور کار قرار گرفته است.

سعیدی‌نژاد با اشاره به برنامه‌های دولت چهاردهم در حوزه توسعه مدارس اظهار کرد: با توجه به دولت چهاردهم و شخص رئیس‌جمهور که در زمینه توسعه مدارس تلاش می‌کنند، خوب است ما به عنوان پیشکسوتان آموزش و پرورش به دولت کمک کنیم و ان‌شاءالله از تجربیاتی که این افراد کسب کرده‌اند، چه برای مجلس و چه برای وزارتخانه، استفاده کنیم و در خدمت آنان باشیم.

ضرورت حمایت از معلمان نوقلم

وی سومین هدف این همایش را حمایت از معلمان نوقلم عنوان کرد و گفت: هدف سوم، کمک به معلمان نوقلم و کسانی است که به تازگی وارد دانشگاه فرهنگیان یا دانشگاه شهید رجایی می‌شوند. این افراد باید ببینند که آموزش و پرورش به مولفان توجه ویژه‌ای کرده است تا آنان نیز تجربیات خود را در سینه نگه ندارند.

رئیس هیات مدیره دومین همایش جایزه ملی شهید دکتر محمدجواد باهنر افزود: بیش از ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار معلم داریم که مطالب و تجربیات بسیاری در سینه دارند، اما حتی یک صفحه از این مطالب را ننوشته‌اند. اگر از آنها بخواهیم مطالب خود را بیان کنند، می‌گویند: بنشینید تا ساعت‌ها برای شما صحبت کنم.

وی ادامه داد: تاریخ شفاهی ما بسیار زیاد است، اما تاریخ مکتوب ما کم است. اگر ان‌شاءالله این جایزه بتواند با کمک دفتر تألیف آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صدا و سیما این حرکت را انجام دهد که مطالب از سینه‌ها به سینه کاغذ منتقل شود، اتفاق مهمی رخ خواهد داد.

رئیس هیات مدیره دومین همایش جایزه ملی شهید دکتر محمدجواد باهنر افزود: بیش از ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار معلم داریم که مطالب و تجربیات بسیاری در سینه دارند، اما حتی یک صفحه از این مطالب را ننوشته‌اند. اگر از آنها بخواهیم مطالب خود را بیان کنند، می‌گویند: بنشینید تا ساعت‌ها برای شما صحبت کنم.

وی ادامه داد: تاریخ شفاهی ما بسیار زیاد است، اما تاریخ مکتوب ما کم است. اگر ان‌شاءالله این جایزه بتواند با کمک دفتر تألیف آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صدا و سیما این حرکت را انجام دهد که مطالب از سینه‌ها به سینه کاغذ منتقل شود، اتفاق مهمی رخ خواهد داد.

سعیدی‌نژاد گفت: معلم زمانی که معلم است، فقط افرادی که در کلاس حضور دارند از دانش و تجربیات او استفاده می‌کنند، اما زمانی که دانش و تجربیات او تبدیل به کتاب شود، تعداد دانش‌آموزانی که می‌توانند از آن استفاده کنند، بسیار بیشتر خواهد شد.

وی هدف چهارم این بنیاد را حمایت از معلمان مولف دانست و اظهار کرد: هدف چهارم این بنیاد، حمایت از معلمان مولف در زمینه معرفی آنان به جامعه و همچنین حمایت‌های مادی و معنوی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر افرادی است که می‌توانند به این معلمان کمک کنند تا این افراد دیده شوند.

جایزه شهید باهنر را جهانی ببینید

رئیس هیات مدیره دومین همایش جایزه ملی شهید دکتر محمدجواد باهنر در ادامه با اشاره به دیدار با وزیر آموزش و پرورش گفت: وزیر آموزش و پرورش در همفکری به ما گفتند: « اگر می‌توانید دیدگاه خود را بالاتر ببرید و جایزه شهید باهنر را جهانی ببینید.». اگر نتوانیم این جایزه را در مرحله بعد به شکل جهانی برگزار کنیم، می‌توانیم آن را در سطح جهان اسلام دنبال کنیم.

سعیدی‌نژاد با اشاره به رهنمود مقام معظم رهبری درباره وحدت جهان اسلام اظهار کرد: با توجه به رهنمود اخیر مقام معظم رهبری درباره وحدت جهان اسلام، باید توجه داشت که بخشی از وحدت جهان اسلام مربوط به مسائل سیاسی و دولت‌هاست، اما در بخش ملت‌ها و فعالیت‌های مردمی، ما می‌توانیم معلمان مدارس کشورهای اسلامی را با محوریت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران دنبال کنیم.

بنا بر این گزارش، از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست شد، با معرفی کتاب‌های معلمان مولف پیشکسوت به کتابخانه‌ها از این آثار حمایت کند.
برگزیدگان دومین دوره جایزه ملی شهید محمدجواد باهنر معرفی و علاوه بر برگزیدگان از خانواده شهید کمال خرازی و خانواده شهیده زهرا حدادعادل تقدیر شد.

تقدیر از برگزیدگان

برگزیدگان این همایش به ترتیب زیر معرفی شدند:
محور اول، تفکر و حکمت: محمد حسنی

محور دوم، قرآن و معارف اسلامی: علی عزتی
محور سوم، زبان و ادبیات فارسی: محمد برزویی
محور چهارم، فرهنگ و هنر: میکائیل رسولزاده
محور پنجم، سلامت و تربیت بدنی: برگزیده‌ای معرفی نشد.
محور ششم، کار و فناوری: شبنم وداد تقوی
محور هفتم، علوم انسانی و مطالعات اجتماعی: عمار احمدی
محور هشتم، ریاضیات: آناهیتا کمیجانی
محور نهم، علوم: صمد صفوی
محور دهم، زبان‌های خارجی: محمدرضا خداشناس
محور یازدهم، آداب و مهارت‌های زندگی و آداب خانواده: شیرین مالمیر
محور دوازدهم، امور تربیتی: حمیدرضا کفاش
محور سیزدهم، تربیت معلم: حیدر تورانی
محور چهاردهم، آموزش خانواده: لیلا سلیقه‌دار
در محور سلامت و تربیت بدنی برگزیده‌ای معرفی نشد.

روزی که فرزندم به شهادت رسید، لباس معلمی به تن داشت

غلامعلی حدادعادل نیز در دومین همایش جایزه ملی شهید محمدجواد باهنر ویژه معلمان پیشکسوت مولف، گفت: افتخار می‌کنم که در خانواده‌ام، همه معلم‌اند. روزی که فرزندم به شهادت رسید، لباس معلمی به تن داشت.

وی با تشریح ویژگیهای شغل معلمی گفت: افتخار می‌کنم خودم، همسرم، فرزندانم و فرزند شهیدم معلم بودیم و هستیم. فرزندم روزی که به شهادت رسید، در لباس معلمی و آماده رفتن به مدرسه بود. از پنج شهیدی که در نهم اسفند در کنار رهبری به شهادت رسیدند، به‌جز آن طفل کوچک، زهرای ۱۴ ماهه، بقیه معلم بودند.

حدادعادل یادآور شد: در آغاز انقلاب، رئیس‌جمهوری داشتیم که معلم بود، نخست‌وزیری داشتیم که معلم بود و رئیس قوه قضائیه و شخص اول این قوه نیز معلم بود. همه این افراد از مدرسه آمده بودند و در آغاز انقلاب به بالاترین مسئولیت‌ها رسیدند. این موضوع باید توجه ما را جلب کند و از خود بپرسیم چه سری بود که انقلاب ما در آغاز به دست معلمان افتاد و چرا این مسیر ادامه پیدا نکرد؟

هیچ اصلاح و هیچ تحولی بدون اینکه از آموزش و پرورش آغاز شود، به نتیجه نمی‌رسد

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تأکید بر اهمیت آموزش و پرورش اظهار کرد: هیچ اصلاح و هیچ تحولی بدون اینکه از آموزش و پرورش آغاز شود، به نتیجه نمی‌رسد و پایدار نمی‌ماند. کارهای دیگر، تبلیغات، تشریفات و همه این امور خوب هستند، اما کار ماندگار برای اصلاح یک کشور و یک جامعه، کار در مدرسه و آموزش و پرورش است.

وی ادامه داد: تفاوت آموزش و پرورش با سایر وزارتخانه‌ها این است که نتیجه کار آموزش و پرورش بالفعل و فوری نیست، بلکه به آینده تعلق دارد. به همین جهت فقط کسانی که آینده‌نگر و دارای بصیرت باشند، اهمیت آموزش و پرورش را تصدیق می‌کنند، اما کسانی که فقط به اینجا و اکنون فکر می‌کنند، آموزش و پرورش برایشان اهمیت ندارد. می‌بینید، وقتی مدرسه‌ها تعطیل می‌شوند - حالا به هر علتی - گویی هیچ اتفاقی در کشور نیفتاده است.

حدادعادل تصریح کرد: اگر برای نصف روز در توزیع بنزین اختلالی رخ دهد، فریاد همه به آسمان بلند می‌شود، اما اگر از ۹ ماه سال تحصیلی، شش ماه آن به دلیل کرونا، ناترازی، آلودگی، جنگ و موارد دیگر مدرسه تعطیل شود، گویی هیچ اتفاقی در کشور نیفتاده است.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه معلم خوب می‌تواند برخی از کمبودهای دیگر نظام آموزش را جبران کند، گفت: اگر همه امکانات فراهم باشد، مدرسه نو بسازید، وسایل آزمایشگاه بخرید، بهترین کتاب‌های درسی را تألیف کنید و مقررات خوبی داشته باشید، اما معلم خوب نداشته باشید، این مدرسه نتیجه نمی‌دهد.

وی با اشاره به توجه رئیس‌جمهوری به آموزش و پرورش اظهار کرد: من از اهتمام آقای پزشکیان به آموزش و پرورش همیشه تقدیر می‌کنم و به ایشان می‌گویم این میزان صرف وقت برای رفع مسائل آموزش و پرورش سابقه نداشته است و رؤسای جمهوری پیشین تا این اندازه به آموزش و پرورش توجه نداشته‌اند.

یک درخواست از آقای رییس جمهور

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خطاب به معاون اول رئیس‌جمهوری گفت: از آقای عارف و رئیس‌جمهوری که با ایشان نیز گفت‌وگو می‌کنیم، استدعا می‌کنم به دانشگاه تربیت معلم رسیدگی و کاری کنند که شغل معلمی جاذبه داشته باشد.

وی با طرح این پرسش که آینده هر کشور را چگونه می‌توان ارزیابی کرد؟ گفت: ممکن است هر کس شاخصی ارائه کند؛ یکی رشد اقتصادی را معیار بداند، دیگری قدرت مالی را و فرد دیگری قدرت نظامی را. اگر دیدید در هر کشوری منزلت معلمی بالاتر است، بدانید این کشور آینده بهتری خواهد داشت و اگر دیدید معلمان منزلت ندارند، باید نگران آینده آن کشور باشیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha